Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao prezentaciji novog portala e.Sanduče

Objavljeno: Jun 2, 2020

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao prezentaciji novog portala e.Sanduče

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u JKP „Infostan tehnologije” prezentaciji portala za elektronsku dostavu i plaćanje računa – e.Sanduče, i tom prilikom naglasio da će građani ovim putem moći bezbedno da plaćaju sve svoje račune.

 

Prema njegovim rečima, tokom vanrednog stanja izmenile su se navike ljudi, a jedna od njih je svakako način plaćanja. Sada je sve više dominantno on-line plaćanje, ljudi izbegavaju da dolaze pred šaltere jer je ovaj način bezbedniji.

 

"Upravo zato je naše javno preduzeće „Infostan tehnologije”, koje se bavi razvojem tehnologije, osmislilo elektronsko sanduče u koje možete da dobijete sve račune, prvenstveno njihove, ali i drugih javnih preduzeća, kako gradskih tako i republičkih. Do sada je postojala mogućnost provere stanja, što je koristilo oko 90 hiljada korisnika koji su u svakom trenutku mogli da pristupe sajtu i provere da li su plaćeni računi i kolika su dugovanja. Sada će imati mogućnost da Visa, Dina, Mastercard и Maestro  karticom direktno plate račune Infostana, a u budućnosti će korisnici moći da plate i druge račune, kao što su usluga vrtića, porez na imovinu i dr. Nadam se da će i druga preduzeća, kao što je Elektrodistribucija, hteti da rade na ovaj način i da građani putem elektronskog sandučeta plate sve račune", istakao je Vesić.

 

On je precizirao da ovim putem građani u svakom trenutku mogu da dobiju i podsećanje kada treba da plate neki račun, a što je veoma korisno.

 

"Danas je Grad Beograd uradio jednu veoma modernu i korisnu stvar i očekujemo da će oko 100.000 građana koristiti elektronsko sanduče. U narednom periodu ćemo razgovarati i sa drugim preduzećima, kako bi se ovo elektronsko sanduče koristilo i za druge potrebe. Ova aplikacija će u narednom periodu biti dostupna i za mobilne telefone, a sva plaćanja su bez ikakve provizije", istakao je zamenik gradonačelnika i dodao da je Beograd, kao vodeća lokalna samouprava, uvek ispred svih i da da se uklapa u politiku Vlade Republike Srbije kada je reč o E-upravi.

 

Kako je podsetio, Grad Beograd prvi put ove godine sve prijave za upis u vrtiće obavio je elektronskim putem i građani se navikavaju na elektronski način komunikacije, što rasterećuje šaltere, smanjuje gubljenje vremena kao i broj osoba na jednom mestu, što je u skladu sa epidemiološkim pravilima.

 

"Zato pozivam i sve druge državne institucije da koriste elektronsko sanduče koje je osmislio Grad Beograd",  istakao je Vesić.

 

Direktor JP „Infostan tehnologije” Strahinja Danilović je istakao da je ovo preduzeće, kao vodeća gradska informaciona kuća, razvilo najsavremeniju tehnologiju za dostavu i plaćanje računa u vidu e.Sanduče-ta.

 

"Naši korisnici će u narednom periodu dobijati račune u elektronskoj formi i moći će da ih plate jednim klikom putem Visa, Dina, Mastercard и Maestro  platnih kartica. U narednoj fazi će računi moći da se plate povezivanjem direktno na tekući račun. Takođe, uskoro će se svi računi u Beogradu moći da se plate putem elektronskog sandučeta", naveo je Danilović.

 

On je najavio i da će aplikacija za smart-uređaje biti dostupna u toku narednog meseca, te će ona pružiti dodatne mogućnosti i funkcionalnosti korisnicima.

 

"U narednom periodu, u skladu sa trendom digitalizacije u našoj državi, pokušaćemo da razvijemo ovu i druge aplikacije u skladu sa željama i potrebama korisnika", poručio je Danilović.