Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао презентацији новог портала е.Сандуче

Објављено: Јун 2, 2020

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао презентацији новог портала е.Сандуче

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у ЈКП „Инфостан технологије” презентацији портала за електронску доставу и плаћање рачуна – е.Сандуче, и том приликом нагласио да ће грађани овим путем моћи безбедно да плаћају све своје рачуне.

 

Према његовим речима, током ванредног стања измениле су се навике људи, а једна од њих је свакако начин плаћања. Сада је све више доминантно on-line плаћање, људи избегавају да долазе пред шалтере јер је овај начин безбеднији.

 

"Управо зато је наше јавно предузеће „Инфостан технологије”, које се бави развојем технологије, осмислило електронско сандуче у које можете да добијете све рачуне, првенствено њихове, али и других јавних предузећа, како градских тако и републичких. До сада је постојала могућност провере стања, што је користило око 90 хиљада корисника који су у сваком тренутку могли да приступе сајту и провере да ли су плаћени рачуни и колика су дуговања. Сада ће имати могућност да Visa, Dina, Mastercard и Maestro  картицом директно плате рачуне Инфостана, а у будућности ће корисници моћи да плате и друге рачуне, као што су услуга вртића, порез на имовину и др. Надам се да ће и друга предузећа, као што је Електродистрибуција, хтети да раде на овај начин и да грађани путем електронског сандучета плате све рачуне", истакао је Весић.

 

Он је прецизирао да овим путем грађани у сваком тренутку могу да добију и подсећање када треба да плате неки рачун, а што је веома корисно.

 

"Данас је Град Београд урадио једну веома модерну и корисну ствар и очекујемо да ће око 100.000 грађана користити електронско сандуче. У наредном периоду ћемо разговарати и са другим предузећима, како би се ово електронско сандуче користило и за друге потребе. Ова апликација ће у наредном периоду бити доступна и за мобилне телефоне, а сва плаћања су без икакве провизије", истакао је заменик градоначелника и додао да је Београд, као водећа локална самоуправа, увек испред свих и да да се уклапа у политику Владе Републике Србије када је реч о Е-управи.

 

Како је подсетио, Град Београд први пут ове године све пријаве за упис у вртиће обавио је електронским путем и грађани се навикавају на електронски начин комуникације, што растерећује шалтере, смањује губљење времена као и број особа на једном месту, што је у складу са епидемиолошким правилима.

 

"Зато позивам и све друге државне институције да користе електронско сандуче које је осмислио Град Београд",  истакао је Весић.

 

Директор ЈП „Инфостан технологије” Страхиња Даниловић је истакао да је ово предузеће, као водећа градска информациона кућа, развило најсавременију технологију за доставу и плаћање рачуна у виду e.Сандуче-та.

 

"Наши корисници ће у наредном периоду добијати рачуне у електронској форми и моћи ће да их плате једним кликом путем Visa, Dina, Mastercard и Maestro  платних картица. У наредној фази ће рачуни моћи да се плате повезивањем директно на текући рачун. Такође, ускоро ће се сви рачуни у Београду моћи да се плате путем електронског сандучета", навео је Даниловић.

 

Он је најавио и да ће апликација за smart-уређаје бити доступна у току наредног месеца, те ће она пружити додатне могућности и функционалности корисницима.

 

"У наредном периоду, у складу са трендом дигитализације у нашој држави, покушаћемо да развијемо ову и друге апликације у складу са жељама и потребама корисника", поручио је Даниловић.